Saturday, April 19, 2014

Shows and Parades at Walt Disney Studios Park











Shows and Parades at Walt Disney Studios Park

pst, kami berada di Walt Disney dulu baru masuk Disneyland..

Video jumpa chipmunk, mary poppins, princess Ariel and many more...


Back to Walt Disney (later will update)

post signature

Cat untuk raya erk Ismeth

video
Ni dah bukan tutorial lagik ok...bukan cobaan, ni betol-betol....bukan cobaan tau...ni betol-betol...


Okeh disebabkan dia pernah buat mural dibiliknya kalini saya kasi dia denda mengecat....

Bila dah jumpa berus cat yg betul-betul habis la...Ni masa defect aritu, minta extra cat skit utk color code yg belah atas. Senang tak payah nak p mencari color code yang sama. Wajib simpan sikit takut perkara lama berulang kembali...



Kalau tak bagi, tu yg cat bertepek kat baju dia tu. Dia p landing suka suki jek kat dinding yang telah saya touchup menagih simpati...(alaaa...totor aju adik)



Dari bilik sendiri dia mengecat sampai la nak ambik tugas saya utk menacap bahagian atas...disebabkan sikit jek so saya tak kisah sangat la...bau memang tak best la...nak suh hidung bertahan ke nak suh telinga yg tahan dari pekikan dan jeritan si kecik yang nak menolong nih...sebab tu kena bubuh sikit jek cat tuh...kalau banyak mau satu rumah plak dia nak tolong catkan...




Yang pasti pada tarikh itu segala hasil kreativiti tangan dua-dua yang lama bertapak dekat dinding tu dah hilang. Jenuh jugak la sampai 4 layer baru hilang. Tahun depan saya confirm ambik cat yg boleh di lap-lap tu...skang ni pakai cat free dari defect haritu...


post signature

Allert : Cobra dan pengendap

Isu 21.10.10 lupa nak post...sebelum p hospital putrajaya (iskandar demam suspected denggi)

Sebelum keluar rumah tadi, saya dikejutkan dengan cerita yg agak merisaukan saya jugak...(oleh aunty su a.k.a jiran sebelah)

1. Pasal ade seorg Indian guy, yg dok snap pic umah kami berdua on wednesday 2pm. Dia dikejutkan oleh aunty su di celah-celah pagar ituw...terus dia cakap tuan rumah sebelah ni nak jual rumah???? then bergegas dia pecut naik motor...perhhh risau dah dengar... inform guard la ape lagi....masa kami balik hospital tetiba dah ade road block...cepat betul informer nihh...

2. Adehhh bab ni yg meremangkan the vulu okehh...pasal cobra terbang di simpang corner hujung tuh...adehhh...mula-mula yg nampak budak la, jiran kami juga...so mcm kurang pasti jek la kan...tetiba aunty su cerita depan mata mereka plak, terbreak kereta yg dipandu, dan terbang cobra tersebut masuk lubang ke longkang...dup dap dup dap la kan...kes ni sukar saya nak mempositifkan diri...gilo ape...cobra tu...harus google sebagainya...mana dtg??? huh jgn tanya saya okehhh esok nak beli sulfur..tapi pikir jugak untuk keselamatan budak-budak nih...


Rawatan kecemasan untuk patukan ular berbisa:

1. Baring sambil bertenang. Banyak bergerak mempercepatkan peredaran bisa dalam badan.

2. Balut tempat patukan dengan ketat dan teruskan membalut hingga ke bahagian atas anggota.

3. Bawa mangsa ke hospital dengan segera.

4. Cuba camkan jenis ular atau bawa bangkainya jika sudah mati ke hospital.

5. Anti-venom boleh didapati untuk ular2 berbisa di Malaysia.

Lenkali update lagi...

Bukit berhadapan dengan rumah kami ada tiang letrik tu...dah jadi semak...dulu, tukang potong rumput tu naik sampai atas bersihkan semak di pinggir bukit tu..sekarang, dah jadi semak lama-lama mesti lagi teruk kot...adoiii

post signature

Friday, April 18, 2014

Sewa basikal dan kereta bateri??


Antara public transport yang paling senang di Paris, France adalah menggunakan train mereka...selain berjalan kaki dengan doubleIS...

Untuk pengangkutan seperti train kena baca map baru berguna penunjuk yang ada...untuk kali pertama saya agak keliru tetapi setelah hubby menunjukkannya... kami jadi teruja...Semasa kali pertama tabb ingin membawa kami naiki train sebelum dia meninggalkan kami di sana...

Train berhenti pada satu station tetiba kedengaran suara perempuan yang sedang marah-marah dan memukul seorang lelaki...kemudian orang ramai memarahi org tersebut dan menolak pick pocket tadi dari memasuki train tersebut...huhhh terus niat untuk menaiki train bersama doubleIS dikuburkan begitu sahaja...

Dan sejak itu, saya hanya bawa bag makanan untuk doubleIS...segala benda berharga di masukkan kedalam jacket dan pouch yang akan berselimpang di dada saya...tu nampak jacket saya gelembung...agagaga  tak pe la tak cantik janji selamat...

Train mereka pon ada pelbagai jenis dan mengikut zone-nya...tapi town Paris tak besar sangat so senang nak hafal tempatnya ;-)

Kena tahu naik kesemua jenis transportation mereka ini kerana...mereka pon ada hari-hari mogoknya..macam hubby haritu nak outstation masa tu teksi mogok tak pergi airport..nasib baik dia familiar dengan transportation lain...

Ada satu haritu juga bus tiada sebab ada marathon...so penuh sesak la train... :-)

Transportation kami gunakan...selama sebulan semasa kami berada di Paris :

TAXI

Digunakan semasa dari airport dan nak ke airport sahaja...rate one way 50Euro (RM200)...nak dapatkan teksi pon senang juga...jika anda berada di town...

Kebanyakkan pemandu teksi tak speaking english ok...so nasib-nasib la...bawa tepon tunjuk mana tempat..ha gituw...sepanjang kami naik teksi memang ada gps terang tang tang...so tak risau sangat...walaupon mereka tak speaking tapi mereka sedaya upaya berborak jugak tau...kadang2 siap menyanyi-nyanyi lagi pemandu teksi tu...best giler..

masa naik teksi menghairankan doubleIS...tempat driver belah kiri...hehehe tak payah pakai aircond kata Ismeth...nak sejuk buka tingkap...nak panas tutup tingkap! ha gituw.....

Zone 1-2 (Central Paris) Metro & RER:

Sepanjang kami naik Metro hanya tempat-tempat terdekat sahaja dituju semua berada dalam tanah...RER kami gunakan jika nak pergi jauh sedikit dari sekitar zone 2...

Kalau masuk terminal besar macam Chatelet tu...agak sesat dan confius juga nak cari mana satu station nak dituju...

setiap train lain-lain function nak buka pintunya...untuk yang ni kena tekan sendiri baru pintu terbuka..kalau dok tunggu memang tak buka la pintu tersebut...


ni depan parc de villatte


RER Line A kami gunakan untuk ke disneyland.... perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 45 mins jugak la. Tiket RER mahal sedikit berbanding Metro di Zone 1 & 2.

Tapi letih la...bila nak balik tu...kerana selalunya masa pergi masing-masing bertenaga bila balik masing-masing kepenatan...

Stroller sangat tidak user friendly ok..sama ada nak naik train atau berada di station..memang semata tangga sahaja...

doubleIS teruja train ni 2 tingkat


memang last stop train ni di disneyland...so bila nak balik dari disneyland masuk je mana-mana train yang sampai dulu...tak payah risau




nak duduk yang atas...

Happy Ismeth bila dah nampak perkataan disneyland
BAS : 

Tiket bas sama dengan tiket train...selalunya kalau memang rajin berjalan dan stay lama wajib beli card terus...tak payah bawa cash...

DoubleIS teruja naik bas...dari train...sebab bas boleh nampak luar kata Ismeth...

Kalau di station tu memang nampak la berapa minit bus sampai...boleh install apps lagi..masa kami nak turun tu selalunya doubleIS yang menegur "SAINT PAUL dah sampai" 



Autolib bicycle :

Ni salah satu transportation yang doubleIS paling sibuk..banyak kali mereka paksa saya sewa basikal ni..katanya adik duduk dalam bakul depan....mama carry abang! perghh pandai2!!



Autolib Car :

KERETA BATERI!! nak parking kena di tempat yang ada tiang autolib sahaja...sebaik sahaja parking terus charge...tu yang membuatkan doubleIS teruja...nak sewa kena pakai apply card...tapi bukan credit card tau..memang ada special card autolib...

1 jam lebih kurang 7Euro lebih kurang RM35 




BATOBUS :

pernah di ceritakan dalam La Seine


post signature

Thursday, April 17, 2014

Resepi Jus Avocado

Resepi Jus Avoacdo

Avocado juice

Sejak makan makanan Indonesian hubby suka sangat order Jus Avocado...tapi dia panggil ni "Apolkat"...tambah-tambah kalau  makan di Wong Solo...memang sentiasa order Apolkat ni...masa tu buah ni pon saya tak kenal...agagaggaga (kes dari kecik mak je yang kopek buah..kalau tak kopek kami tak makan...aggagga)

Lately sejak pakai shake and take tu...teruja la semua buah dan sayur nak di blender...pastu Ayang Nooraini Zubir pon pernah minta resepi ni dulu...hehehe

Cari avocado di Giant dalam tempat sejuk plak letak buah tu! adoii...sebabnya saya memang tak kenal buah avocado ni macam mana apatah lagi kalau nak tahu buah tu sudah matang (masak) atau muda lagi...aggagaga lepas di google...katanya

Nak buat jus kena cari buah yang dah masak...rupa avocado yang dah masak akan meruncing sedikit dan kulitnya seakan berwarna hijau gelap gituw...sekali lepas beli 2 biji...bila pegang dah rasa macam lembik...kemudian takut masih muda kerana warna kulitnya saya biarkan 2 hari di luar peti sejuk...selepas tu nampak bawah buah macam nak hitam terus potong...agaggaga nasib baik cun lagi buah tu...terus la buat jus!

Resepinya jus avocado sangat mudah tambah-tambah kalau pakai shake and take :

Bahannya : 
2 biji buah avocado masak
400ml air masak
masukkan beberapa ketul air batu
1 sudu brown sugar (ni bergantung la eh tahap perasa lidah masing-masing..mcm saya xgemar letak gula)

Caranya, blender je semua tu...kemudian masuk gelas dan tuangkan hersheys chocolate syrup...

Masing-masing dok kata sedap! tapi mama tabb pernah pesan kalau memang ada darah tinggi jangan minum banyak-banyak jus polkat ni...nanti naik darah!! aggagagga



post signature

Telur Masin ku HITAM

Al-kisah...

Ismeth 3 hari kena demam tonsil...pergi Giant cari telur masin...sebab tekak saya pon dah mula tak sedap...cari punya cari....tetiba heran pesal tak de telur masin yang color abu hitam tu eh...pastu saya pon berlalu pergi...tetiba hubby sergah..."u nak telur itik kan??" dengan selamba saya jawab...haaa...dalam fikiran konpem mesti dia ambik telur tadi tu...tak pe la sama je kot mungkin style sekarang dah tak pakai abu hitam tu kot...ke Giant punya advance sikit kot...yup selama ni pergi cari area Hero je...

Balik rumah terkenangkan esok tiada air maka baik rebus harini....

Dengan tidak berbekalkan camera...kononya tak jakun sangat la...lagi pon lately ni malas nak snap gambar kang orang tanya resepi tak sempat plak nak layan...so dalam pemikiran tak de yang menarik untuk dikongsi setakat telur masin agagaggagaa

Tetiba...buka je plastik...ermmmm kenapa la disaluti dengan kayu kompress???? basuh pakai air tetibaa....aikkk ni bukan tanah liat ni...simen apa dia campur plak ni ke banjir baru-baru ni sampai berlumpur keras macam nih!!!  susah giler nak hilang dan tanggal lumpur tuh!!!!

Dan cuci terus ku rebus...heran gak pesal air tak menggelegak...owh mungkin ada serpihan lumpur tu kot di kulit telur tu...10 minit rebus pastu angkat...

Setelah sejuk...saya ingin membelah telur tersebut seperti selalu...prakkkkkkkk di potong........automatik telur tu ku baling ke depan!!! mak aiiiii busuk ke telur nih??? pesal hitam bebeno...tak boleh jadi ni...ku ambil kembali dah bau...ehh ok je tak de la busuk macam telur tembelang...eee macam mana ni, nak rasa ke tak..kang keracunan pulak tak pasal-pasal...adoiii...jup ambil camera...tanya kawan-kawan...ehh rasa la dulu...adoiii pesal macam berangin je tang kulit telur tu macam makan gula hacks...adoiii masalah ni...



TERJAWAB SUDAH PERSOALAN TELUR MASIN KU HITAM...

dari info yang sangat informative dari kawan sekolah saya...thanks a lot to Melinda Seng, Melissa Seng and Patrick Wong...mereka menyatakan itu telur sangat tak sedap kalau tak makan dengan halia atau bubur...ha gituw...dan kata mereka lagi...some of them pon tak ngam selera juga....ada yang tak suka juga..dan pesanan mereka kepada saya...telur ni banyak kolesterol...

CARA MAKAN...

Lepas beli...bersihkan..terus boleh kopek dan makan!

RASANYA???

hahahahaha kalau dah cuba nanti bagitahu k


Malam tu terus hubby sergah...ehh kita pernah makan la telur tu kat hotel masa breakfast...ye la i lupa..tapi sangkaan i lain....nak telur masin putih dapat hitam tu yang terkujat terus lupa segala-galanya....agagaggagaa kat hotel tu dah siap kopek cantik la nampak..yang ni terus potong tengah mana nak nampak kristal kat telur tuh! huhuhuhuhu

Kawan sorang lagi cakap tu telur pindang orang cina...sama je bitt! ahahhahaha skang dah terasa nak makan telur pindang kita-kita plak...masakkkk macam mana nak buat tuh!!

Ada juga yang cakap tu telur herba bagai...lepas di google...namanya adalah telur bitan...ha??? nak dekat sama nama kita...aakkakakakaa atau century egg... kayu konpress yang saya pandai-pandai sebut tu adalah dari sekam padi rupanya...

Credit untuk blogger hainom OKje gambar di bawah saya ambil dari dia..untuk menunjukan bagaimana rupanya...supaya korang tak salah beli dan salah anggap kemudian hari...hehehe

di bungkus dengan sekam padi...credit to hainomOKje




post signature

Wednesday, April 16, 2014

Jumpa kakak FROZEN let it go



Memang teruja la jumpa kakak Frozen nih!! Elsa and Anna...hakikatnya tak semua disney cartoon character doubleIS kenal...tambah-tambah si meth meth tuh...

Ismeth...owhhh dia hanya kenal Toy Story, Ratatouille, Peter Pan dan kakak Brave...kakak Frozen....yang lain saya penat mengagak apa cartoon yang dia cuba explain. Antara teka teki Ismeth :

1. mama...apa nama yang telinga besar tu?? --> owh tu mickey mouse (glup dia tak kenal mickey mouse?)
2. mama..apa nama yang hidung panjang tu? --> owh tu pinocchio
3. mama..apa nama yang girl dengan apple merah tu? --> owh tu snow white
4. mama..apa nama yang suka makan bee tu, dulu ada dlm botol susu adik? --> owh tu winnie the pooh
5. mama..apa nama girl pakai kasut sebelah tu? --> owh tu cinderella
6. mama..apa nama gegirl yang rambut panjang yang boleh panjat tu? --> Rapunzel

Ye laa..semua princess mana nak kenal ya dak...agaggaaga

sleeping beauty! prince philip

Minnie Mouse 

Mickey mouse

happy Iskandar dpt shake hand dengan mickey

cinderella and fairy godmother

Merlin wizard

snow white and prince charming

snow white and prince charming

rapunzel and prince tangled

queen victoria (alice in wonderland)
Alice in wonderland tersepit dalam rumah...agagagag

pinocchio and geppetto

Toy story

masa ni la doubleIS paling teruja...geng toy story

Buz lightyear pointing u?

Winnie the pooh

Lion King..masa ni confius sebab kami selalu tengok madagascar

Captain hook peterpan



pst, kualiti gambar dari samsung note 3...thank you hubby!! kerana saya sibuk ambil video : (8:35 mins)



Yup kami berada di Magical Parade Disneyland Paris...ni paling best dari ride yang ada..kerana...nanti sambung yer...

back to Disneyland PARIS...(alamak lom tulis lagi)

post signature

Related Story Category

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Giveaway ke3 - done jun 2012-