Tuesday, November 30, 2010

Nak makan ape untuk ibu mengandung?

What to Eat During the Stages of Pregnancy
Nak makan ape untuk ibu mengandung?

Trimester Pertama (0-3 month)

Pada waktu ni, ibu hamil harus mengambil kira-kira 2,200 kalori.
Ade setengah ibu mengandung mengalami morning sickness, harus la makan dengan kerap.

Copy from this...yg bawah ni dah ditranslate :

Hari 1: sperma bergabung dengan sel telur untuk membentuk satu sel yang lebih kecil dari butiran garam.

Hari 3-4: pembahagi telur dengan cepat untuk membentuk zigot

Hari 5-9: Implan zigot di dinding dan mulai menarik makanan dari lapisan.

Hari 10-14, Minggu 2: zigot membelah menjadi dua set sel, setengah menjadi plasenta, yang menyediakan makanan bagi janin dan yang lain akan menjadi janin. bahan kimia dan hormon plasenta mencegah perempuan dari menstruasi.

Hari 20: Embrio sekarang ukuran dari sebuah biji epal. Plasenta dan tali pusat sekarang berfungsi. Dasar bagi otak, sumsum tulang belakang dan sistem saraf ditetapkan.

Hari 21, Minggu 3: Jantung mula berdegup.

Hari 28, Ahad 4: Tulang punggung dan otot terbentuk. Lengan, kaki, mata dan telinga mulai menunjukkan. Rambut sudah mulai tumbuh.

Hari 30: Embrio 10.000 kali lebih besar dari telur asli. Jantung adalah peningkatan kuantiti mengepam darah melalui sistem peredaran darah. Plasenta membentuk penghalang yang unik yang membuat darah ibu berasingan sedangkan yang membolehkan makanan dan oksigen untuk lulus melalui embrio.


Hari 35, Ahad 5: Lima jari boleh dilihat di tangan. Mata gelap sebagai pigmen dihasilkan. Embrio sekarang saiz sebuah raspberry.

Hari 40: gelombang otak dapat dikesan dan direkodkan.

6 minggu fetusWeek 6: hati ini sekarang mengambil alih pengeluaran sel darah dan otak mula mengawal pergerakan otot dan organ.

Minggu 7: rahim adalah seukuran bola tenis. Embrio bergerak terus menerus. Bentuk-bentuk rahang, termasuk kuncup gigi di gusi. Segel kelopak mata untuk melindungi mata mengembangkan embrio yang sensitif terhadap cahaya.

8 fetusWeek 8 minggu: Sekarang sedikit lebih dari satu inci panjang, janin memiliki segala yang ditemui pada orang dewasa sepenuhnya dikembangkan. perut menghasilkan cecair pencernaan, ginjal berfungsi dan alat kelamin telah mula terbentuk. Empat puluh set otot beroperasi dalam hubungannya dengan sistem saraf dan janin merespon sentuhan.

Minggu 9: Sidik jari sudah jelas dalam kulit. Janin akan kurva jari di sekitar objek ditempatkan dalam sawit. Janin beratnya sekitar 1 / 2 ons dan mengembangkan kuku dan rambut.

10 minggu fetusWeek 10: Janin boleh menekuk, meregang, membuat tinju, tangan terbuka, mengangkat kepalanya, juling, menelan dan kerut dahi.

Minggu 11: Janin sekarang dua inci panjang. Buang air kecil berlaku.

Minggu 12: janin sekarang nafas cairan ketuban, tidur, bangun, latihan, ternyata kepalanya, ikal jari kaki dan membuka dan menutup mulutnya.

Minggu 13: Rambut halus sudah mula tumbuh di kepala, dan diferensiasi seksual telah menjadi jelas.



  • Buah-buahan
  • Sayur-Sayuran (ambik sayur berwarna hijau...hijau gelap lagi bagus)
  • Minum banyak air
  • Ambik bijirin dan kekacang (elok untuk gudap-gudap)
  • Elakkan makanan tin, alkohol dan tembakau.
  • Makan yg kaya dengan zat besi yg banyak dalam daging merah dan hati
  • Susu rendah lemak
  • Asid folic selama tiga bulan pertama (Selain dari yg dr bagi..boleh cari biskut/ susu yg ade kandungan asid folic)
Experiences saya :


  • Nak hilang morning sickness masa Iskandar, saya minum air kosong setiap kali bangun dari tidur...lepastu saya muntah sampai kuning...baru start makan...then lega...asal saya mabuk jek saya minum air kosong kasi muntah baru sumbat ape-ape jenis makanan....sebab saya tak suka muntah kan makanan...lagi best muntah angin kosong yg berbuih dan kekuningan...hahahaa
  • Masa Ismeth saya guna kaedah sama...tapi morning sicknes tak seteruk iskandar...sebab saya benci itu angin saya melantak air coke...pastu....sambung di 2nd trimester...


Trimester Kedua (4-6 month)

Pada waktu ni, ibu hamil harus mengambil kira-kira 2,500 kalori. Kelajuan pertumbuhan janin mencapai 10 gram per hari. Tubuh ibu juga mengalami perubahan dan adaptasi, seperti pembesaran payudara dan mula berfungsi rahim dan plasenta. Oleh kerana itu, peningkatan kualiti gizi sangat penting kerana pada tahap ini ibu mula menyimpan lemak dan zat gizi lain untuk sandaran sebagai bahan pembentuk ASI (air susu ibu) saat menyusui nanti.

Minggu 16: Janin adalah lapan hingga sepuluh inci panjang dan beratnya setengah kilo atau lebih. Telinga berfungsi dan dapat mendengar suara ibu dan detak jantung serta suara luaran. Tali pusar mengangkut 300 liter cecair pada hari dan menyelesaikan perjalanan pusingan cecair setiap 30 saat.

Minggu 17: gulungan janin, menghisap ibu jari atau tangan, tendangan, dan belajar untuk menelan.

Minggu 18: Janin beratnya sekitar 7-9 ons, dan ibu akan merasa gerakan kecil.

Minggu 19: Janin menumbuhkan lapisan lilin yang disebut vernix, yang melapisi dan melindungi kulit, dan membuat penghantaran lebih mudah.

Minggu 20, bulan 5: Janin sekitar 8-10 inci, ibu merasa gerakan kuat. Janin dapat melompat dalam reaksi terhadap suara yang mengejutkan atau keras.

Minggu 21/22: Janin beratnya sekitar 1 paund

Minggu 23: Ibu mungkin merasa melompat berirama kerana janin mungkin mulai cegukan.

Minggu 24, Bulan 6: Minyak dan kelenjar peluh berfungsi. Janin dapat lahir di bulan ini dan boleh bertahan hidup dengan rawatan yang tepat.

26 25/26 fetusWeek minggu: Janin beratnya sekitar 1 1 / 2 lbs.

Minggu 27: janin akan double atau triple berat antara sekarang dan kelahiran.


Ambik la kadar pemakanan yg seimbang...Penambahan dari makanan 1st trimester

  • Vitamin C perlu ditambah ke makanan untuk membantu penyerapan zat besi. Melalui buah jeruk seperti jeruk, grapefruits dan limau, orange juice...dan macam buah yg kaya dengan vitamin C ikut selera ibu mengandung...
  • Masa ni boleh makan omega tambahan untuk perkembangan otak bayi dan juga kekalkan makanan seimbang... ibu harus elakkan makanan yg berlemak secara berlebihan...masa ni kalau main makan ikut selera boleh jadi gemuk dan gemuk lagi a.k.a overweight
  • Masa ni la selera makan saya tak hingat punya...lepas makan nasi, wajib makan kek...hakikatnya complete hidangan saya dengan appertizer, double main course dan double dessert...kenapa double alasan untuk baby...padahal nafsu semata-mata...mauahhahaa lepas beranak baru
Experiences saya :


  • Berat mendadak naik sebab tak pandai kontrol selera masa 1st baby..hhahaha seperti saya cakap tadi la kan...semua alasan untuk Iskandar...kuat makan pedas...bak kate papanya...anak jati jawa memang cenggitu...
  • Masa Ismeth...still melantak lagi coke dan minuman bikarbonat yg lain...gula sudah naik....perkataan diabetic dah terdengar-dengar dari mulut prof... setelah prof sudah detect itu gula..sape suh minum air coke kan...so saya dilarang makan nasi...prof suh tukar gizi nasi kepada kaborhidrat lain...so ape lagi bedal western jek la...anak mat salleh plak nak muncul...akekeke


Trimester ke-3 terakhir (7-9 month)

Pada trimester ketiga, harus meningkatkan kalsium dengan minum susu lebih banyak dan makan banyak produk susu. Ini membantu pertumbuhan tulang bayi. Jika bayi tidak mendapat cukup kalsium dari ibu, ia akan mula menarik kalsium daripada tulang tersebut, berkesan pengerdilan pertumbuhan. Selain itu, kalsium membantu untuk membuat susu untuk menyusui setelah melahirkan.
Minggu 28, Bulan 7: Rambut janin dan bulu mata yang terlihat. Janin sekarang menggunakan deria penglihatan, rasa pendengaran, dan sentuhan. Dia boleh mengenali suara ibunya di antara suara lain.

Minggu 29: Bayi boleh melihat cahaya melalui dinding rahim dan berkelip banyak.

Minggu 30/31: Banyak bayi terbalik ke kepala bawah kedudukan dalam rahim sekarang. Akan mula merasa kuat tendangan bawah rusuk dan bola kepala bayi di lantai pinggul. Sekarang berukuran sekitar 15-17 inci, bayi berat sekitar 4 lbs.

Minggu 32, bulan 8: Kulit mulai menebal dengan lapisan lemak yang disimpan di bawah untuk isolasi dan makanan. meningkatkan Antibodi, dan bayi menyerap tentang galon cecair ketuban pada hari. Tubuh wanita cecair ketuban sepenuhnya menggantikan setiap 3 jam.

Minggu 33: Bayi boleh sampai 18 inci, dan berat 6-7 lbs.

Minggu 34: kuku kaki bayi itu telah mencapai hujung jari kakinya. Tali pusat sekitar 20 inci panjang.

Minggu 35: Kepala bayi akan merendamkan atau drop ke panggul, mengurangkan kesulitan ibu untuk bernafas. Uterus akan mula kontraksi kecil yang disebut Braxton-Hicks.

Minggu 36/37, bulan 9: Bayi beratnya sekitar 6-9 lbs. Jantung mengepam 300 galon darah pada hari, dia sepenuhnya mampu hidup di luar rahim dengan campur tangan minimum. berbulu halus rambut bayi dan vernix diserap ke dalam cairan ketuban dan ditelan oleh bayi, dan akan menghasilkan buang air besar pertama bayi selepas lahir.

Week 38: Denyut jantung bayi boleh didengar di luar rahim, dan siap setiap saat untuk datang ke dunia.



Experience saya :
  • Masa Iskandar terpaksa Induce sebab prof zainul takut baby susah nak keluar...saya kecik ;p ye kerrrrrrrrr....hanya sera jek yg tahu...akekeke...nak minum soya ermmm tok sah la walaupon dah 3rd trimester ni pon boleh terkeluar muntah jugak...bak kate papanya lagi...cuba avocado...memang berkesan...
  • Ismeth terpaksa induce sebab GULA saya...uwaaaa...tu la akibatnya ;p, tapi saya rajin minum air kelapa masa ni...air soya dan parti berry and prun..


Setelah melahirkan, adalah penting untuk terus makan makanan sihat kerana bayi masih mendapatkan nutrisi daripada ibu melalui menyusui. Ibu harus makan makanan yang mengandungi asid lemak esensial (omega-3), yang boleh dijumpai dalam kacang-kacangan salmon segar, dan biji-bijian dan ape-ape makanan untuk membanyakkan susu ibu...


Experiences saya :

  • Iskandar setelah seminggu berurut baru keluar susu...sebab saya memang tak tahu dan tak prepare mental dan fizikal untuk susukan anak langsung...
  • Ismeth 10 minit lepas bersalin terus susukan...terpancut-pancut susu keluar masa ni...sangat gembira walaupon dia tak pandai nak hisap...mental ready sejak 5 bulan mengandung lagi...dah berniat nak susukan Ismeth bila sesaat dia keluar untuk halang dari demam dan flu mcm abg is dulu-dulu...

Cenggitu la experience saya bila mengandungkan Iskandar dan Ismeth...mengandung best!!! tapi bila nak keluar tu perghhh tuhan jek yg tahu...trauma dia mcm mana....hehehe

Kesimpulan dari saya...to all mum to be...prepare your mental how to care and surve dari sekecil zarah...belajar dan cari ilmu adalah terbaik dari resah dah gelisah mcm kucing nak beranak...serius it help...begitu juga dengan papa to be...bukan senang nak jaga bini lagi susah nak jaga anak...akekekkee paham-paham sendirik...

Bila entry ni keluar...terlintas nak buat 3rd baby???????? owh tidakkkkkk akekekekee enjoy ur preggy time to all my dearest preggy friends....

Others link yg selalu saya tengok :

http://www.babycenter.com
post signature

5 comments:

Queen said...

hehehe..thanks bitt....alhamdulillah..buat mas ani saya amalkan pemakanan macam bitt sarankan kat atas..lots of fruits sebenarnya memang membantu..sebab senang hadam kan.. dan kurangkan loya2... cuma pelik kena[a doc tak bagi saya asid folic....hurm..harap2 baby keep strong

Just Call Me Bitt said...

lupa nak bubuh tadi...memang nik kadang2 asid folic buleh buat morning sickness lagi teruk dah teruk..so doc tu nak u ambik asid folic dari food yg segar :) google about asid folic yg ade dlm food :) i pernah dengar ade pada susu formula utk ibu mengandung ;)

cikbedahlaser said...

owwhhhh..good info nih...

Farra Dhelina said...

info yg berguna..u prgnt ke sis? :D

Elyn said...

hiks igt ko preg bitt!!

Related Story Category

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Giveaway ke3 - done jun 2012-