Tuesday, July 19, 2011

Moist Kek Oren yg sedap



Mula-mula dapat idea nak baking kek oren ni datangnya lepas baca dari blog bang nuar a.k.a b.u.d.a.k.g.i.g.i.b.e.s.i (Arash) - ni resepi Evelyn Orange Cake dia


Dari dulu, kalo dia post resepi yg dia buat terus saya terliur habis...akkakakakkaa maka terjadi la Moist Kek Oren hentam setelah di google dari semua resepi dlm internet nih...

 So, ini resepi original moist kek oren saya la...berani buat berani tanggung yer...


Bahan-bahannya Moist Kek Oren yg sedap dan lembab...

  1. Oren - besar sebiji/ kalau oren kecil 2 biji
  2. Butter -4oz  110g
  3. Gula Castor -1/2 cawan
  4. Telur -2 biji saiz A *
  5. Tepung - 1 cawan *
  6. Soda bikarbonat -1/2 sudu teh *
  7. Baking powder - 1/2 sudu teh
  8. secubit garam *
  9. susu tepung strawberry iskandar - 2 sudu besar (kalau takpakai pon tak pe) *

     Cara-cara nak buat Moist Kek Oren :

    1.  Asingkan putih telur, di bekas yg berlainan...
    2. Parut kulit oren 
    3. Perahkan jus oren tadi

    4. Putar putih telur yg diasingkan tadi (bahan A)
    (Bahan B)
    5. Putar Butter + Gula + Parutan kulit limau + telur kuning
    6. Masukkan bahan * yg telah di ayah sedikit demi sedikit

    7. Campur Bahan A dan Bahan B

    8. Masuk bekas sapu marjerin or alas baking paper...


    9. Bakar dlm oven 175C (350F) selama 30 minit (bergantung kepada oven masing-masing ya, yg ni pon saya pakai oven kecil jek...sebab oven besar tengah guna masak luncheon)
    Hasilnya :


    Atas permukaan agak garing sedikit kerana nasib baik saya nampak button api atas dan bawah telah di usik oleh chef ismeth...


    Sangat moist dan lembab..sedap di makan bila panas...hehehe of course la susu strawberry tu tak rasa..akekekeke penambahan susu tepung mereka sangat berguna untuk double IS...

    sekali lagikk saya tak buat jual sebab chef kecik tu belum qualified lagikk kalau nak tempah jugak rasanya aunty saya boleh buat kan hehehe

    Ampunnnn kepada pembaca yg berpuasa....
    post signature

    19 comments:

    Alida Ali said...

    Nampak sedap & gebunya kek oren ni...

    mamaNoriz said...

    wah, mmg nmpak mabeles...
    semangat je budak encem tu meratah kek mama dia :)

    rara pinkmafia said...

    wow.nk sket kak =)

    cheqna said...

    wah..beshnya...cheqna pun suka try2 masak ni..makan kek kurang sket..kek pisang je cheqna suk amakan =)

    Atira Hapadz said...

    wakakaka...mcm tau tau je i puasa masa baca story nih..nasib baik dah dapat rasa :p

    Shu Shinju said...

    sedapnyeeeeeeeeeee....nak try gak..shu kalau bab2 kek ni mmg suka...hehe..

    intan_blur said...

    huhuhuhu..sedapnye kek oren tuh..smpi skrang belum lepas lagi buat kek

    mamasuri said...

    ermm...sedapnyer...

    James Alexander said...

    kek oren ni buat minum petang mmg best ni...

    btw chef, kek apa lg yg kamu pakar membuatnya...??? hehehe....

    Mimy Hamid said...

    best best....i pernah try buat gak tp tak letak susu..ada gak org letak susu pekat...nak try ur version lak...nampak gebu je

    rATu kEBaYA said...

    resepi nampak mudah... nak try buatlah.. tq bitt

    cikbedahlaser said...

    hahahha ye ye ingt chef ismeth yg buat.. rerupe nye.. tolong putar waktu eh.. nk makan sgt la tu... adik.. raya ni adik leh tlg mama buat kuih raya.. hehehehehe

    sLeepIng beuty said...

    Bestnya buat kek ..Cedapppppp ...

    Pepel BoNda AmaNi said...

    u make me cry....huhuhuhu posa nie....uwaaaaaaaaaaaaaaa nangesh lagi...

    qellissa said...

    Nampak mcm sedap je..boleh try ni...

    Papa Mifz said...

    wah rajin yer buat cake....ada ambik tempahan x...hehe

    siti murni said...

    sure sedap! suka kek oren...especially the smell...wangi giler....ndak2 masa tengah baking dalam oven tu....huhu....

    Dylan Sanders said...

    wahhhhhhhhhhhhhh...looks yummy! babe, buat seketul dua..nanti aku dtg collect :P

    Arash Libra said...

    tahniah! huhu

    Related Story Category

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Giveaway ke3 - done jun 2012-