Tuesday, July 17, 2012

Tip hilangkan parut dan kurangkan parut jerawat


Korang pernah makan buah oren? mesti pernah punyakan...


Buah oren ni memang makanan rutin harian semasa tea time doubleIS... Kenapa ambik masa tea time?

Pernah terbaca ni :

"Jangan makan buah-buahan sejurus selepas makan. Ia akan menyebabkan perut kembung. Untuk tips pemakanan yg sihat, buah-buahan boleh diambil 1-2 jam selepas makan atau 1 jam sebelum  makan."... dari blog kak ros ( http://rozisalehin.blogspot.com/2012/07/8-perkara-jangan-buat-selepas-makan.html)

"There is no such thing as some fruits, like orange and lemon are acidic, because all fruits become alkaline in our body, according to Dr. Herbert Shelton who did research on this matter. If you have mastered the correct way of eating fruits, you have the Secret of beauty, longevity, health, energy, happiness and normal weight."link : http://www.tryingtobefit.com/2009/10/26/the-right-time-to-eat-fruits/

So ada setengah orang kata, bagus ambik di awal pagi (empty stomach) juga...buah oren mengandungi acid sebelum di makan dan meninggalkan alkali dalam badan...

Please note that some foods, such as citrus fruits, have an acid pH before they are consumed and but can leave an alkaline residue in the body after they have been metabolized. link : http://www.ctds.info/acidic-foods.html

So, saya rasa biar jek ambik waktu tea time...sebab masa tu doubleIS baru bangun tidur...kadang-kadang ismeth la yang suka breakfast oren ni..memang sebijik untuk dia sorang...

Selain itu, kulit oren...saya gunakan untuk : HILANGKAN PARUT DI ANGGOTA BADAN...huhuhu

Buah oren yang di buang kulitnya..


Kesan cakaran ismeth pada 10hb

Lepas kena sental dengan kulit oren dan sedikit garam..pada hari (pertama) tersebut...

Pada Hari ke-2....ada lagi cakaran terbaru di lutut saya...

Hari ke-4 semakin pudar

Hari ke-5...susah sebenarnya nak snap gambo kulit secara dekat pakai camere nih...

Ni bila tukar setting camere kepada auto...back to original skin color...
Caranya senang jek...


Sental jek tempat parut tu pakai kulit oren setelah di kupas...mcm video bawah ni (alamak esok la)...kalau rajin korang google sendiri khasiat buah oren ni...

Bagi saya memang berkesan la untuk parut yg masih baru lagi...kalau parut lama memang akan kelihatan pudar sedikit...kena rajin la yer...ni option kalau malas nak cari oil scar...huhuhu

  1. Orange peels are useful for exfoliating facial scrubs
  2. Orange peel oil baths is healthy for the skin
  3. Orange zest can flavour your cooking recipes
  4. Orange peels can be used to keep cats, ants and slugs away from your garden
  5. Orange peels can kindle your house fire
  6. Orange peels is a deodorizer
  7. Rubbing fresh orange peel can repel mosquitoes.
  8. Selain dari khasiat yang penuh dengan vitamin C

Nutrients in
Oranges
1.00 each (131.00 grams)
Nutrient%Daily Value

vitamin C116.1%

fiber12.5%

folate9.8%

vitamin B17.3%

potassium6.7%

vitamin A5.8%

calcium5.2%

Calories (61)3%


Gambarajah di atas dalam link ni : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=37

Rujukan lain : http://healthyryou.blogspot.com/2008/01/orange-health-benefits.html




post signature

38 comments:

PUANSTOBERI said...

skali imbas tgk gmbr awak kat dashboard da cam dato ct lah :)

Mooniqueen said...

Good sharing bitt... MQ pun banyak scar kat muka bcoz of jerawat... Geram Nya...

Chenta Eyfa Latieyfa said...

wah gud info

Neeza.Areef said...

thx bitt for the info..sgt berguna ni selain jimat!

L.O.V.E.P-QaH said...

Wah, info baru ni ;) x pernah tau pulak..yg pernah dgr, org ckp sapu kulit pisang kat parut, tapi x pernah try pun la...yg ni interesting! ;))

Syazana Zainn said...

wow, new tips!
thanks..mmg tengah cari cara mudah mcm mn nak ilang parut..hihi
rasa buruk je bila berparut ni T.T

Nad @ MamaZN said...

thanks bitt!
tak penah tau pulak pasal kegunaan lain kulit oren ni..arini baru tau :)

Rai said...

ya allah..kena cakar macam kena dera.. haha..

nice tips..saya dgn damia pun suka sangat oren ni..boleh cuba nanti..

Lyaa Suriany said...

xpyh ssh ssh hbs kan duit kt cosmetic yg mhl kan akk

Rahmah Ram Ram said...

tq for sharing bitt...

SURIA AMANDA said...

wah...jimat dan murah..x yah beli product mahal2...

mama aryan said...

info yg bagus..thanks

sury_masury said...

Tq for sharing....petua yg sgt bagus sekli....:-)

sury_masury said...

Tq for sharing....petua yg sgt bagus sekali...:-)

Cik Rongoks said...

banyaknye khasiat buah oren :))

GreenJade said...

oh menarik info ni..thx sis *hugss*

tanjat gegirl td..igt akak CT terjah blog I hehehehe

Madam Lala said...

waaaa.... bgus ni!!!!!
leh cuba..

kena ismeth cakar???

-Sara- said...

wahh, gud sharing..thanx :)

Maisarah Azmi said...

bagus info nie

lovely said...

salam kenal juga..

Mrs Lurve said...

hai bitt..tq sudi follow blog I.
salam kenal dr I.


p/s: ahakks..baru tau kulit limau boleh hilangkan parut

Dee said...

byk khasiatkan buah oren ni..

Knor said...

boleh cuba ni...tq for the info:)

CaDLyNN said...

kbitt, kalo wat kt parut kt muke tak pedih ke? :)

Bitt (doubleIS) said...

pedih cadlynn...tambah2 luka baru...huhuhu tapi esok dah ok mehh...cepat kering :)

:: Mrs.Eady :: said...

Good info niihh :)

Muttallif said...

Tip yang bagus....tapi kalau pakai limau pedih tu.

leakedknowledge said...

ni klau sental oren kt muka ni mau mgaum pedih nnt..hehe

the malay male said...

byk khasiat oren ni rupanya

Telor Power said...

baru tahu la sis, wah menarik juga ni.
bekas parut jerawat boleh tak?

Liza Razak said...

thanks for sharing sis..lepas ni boleh la cuba hilangkan parut kat kaki saya ni :)

suebee said...

sayadtg melawat tuan punya belog..dan folo sekali..awesome blog!!

norhidana said...

waaaaaaaaaaa mekasih kak utk info yg bgs nih... oren kt umah tu mmg kejap je kalu beli, kejap je dh ilang hhehehe

BeRRy MuMMie said...

new tip!!! tq dear for info sharing

Edy Fee said...

wah mudahnye.takyah beli cream..boleh try ni

Mr.Clive said...

ohhhmaigod! thanks Bitt for the tips!

Lenny sukeng said...

boleh cuba ni...

Hadi Nugraha said...

Insya Allah dengan melakukan pola hidup sehat, merupakan menghilangkan bekas jerawat yang sangat membantu menghilangkan parut jerawat.

Related Story Category

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Giveaway ke3 - done jun 2012-